Het verloop van een volledige cyclus

In China mag iedere vrouw slechts 1 kind krijgen. Wat als alle andere landen deze wet zouden overnemen? Wereldgeboortebeperking zou haar aanvang hebben gevonden.

Vier fasen zijn te onderscheiden.

1) De overgang van voortplantingsvrijheid naar overvloed

Deze omvat de periode vanaf de invoering van de wereldgeboortebeperking, wanneer de populatie begint te dalen, tot aan het moment dat deze de gewenste hoogte bereikt heeft. Het is een tijd van grote veranderingen. 
Bijvoorbeeld:
Terugtrekking uit streken met een onaangenaam klimaat.
Terugtrekking uit streken die gevoelig zijn voor natuurrampen, zoals overstromingen of vulcanisme.
Gedurende het hele tijdperk zijn er relatief veel ouderen, zeker twee maal zo veel als het aantal jongeren.
Toenemende leegstand. Complete steden zullen uiteindelijk verlaten en gesloopt worden.

2) De overvloed

De kopo is bereikt, de populatie blijft vanaf nu constant. Dit tijdperk kenmerkt zich door een, in onze ogen althans, grote stabiliteit. Veel problemen, zoals wij die kennen, bestaan niet meer. Andersom geldt echter hetzelfde.
Bijvoorbeeld:
Wie krijgt de voortplantingsrechten? Mannen? Vrouwen? Allebei?
En hoe worden ze verdeeld? Krijgt iedereen er gewoon evenveel? Kun je ze winnen in wedstijden? Door middel van verkiezingen?
Kunnen ze van eigenaar wisselen, en zo ja onder welke voorwaarden? Kun je ze nalaten aan je nageslacht?
Welke maatregelen moeten genomen worden om buitenordelijke kinderen te vermijden?
En wat te doen met de buitenordelijke kinderen en volwassenen?
En met hun ouders?
Gedurende dit hele tijdperk zullen dergelijke vragen de gemoederen bezig houden.

3) De overgang van de overvloed naar de voortplantingsvrijheid

Hoe lang de overvloed duurt is niet te zeggen, maar zeker niet eeuwig. De mens leeft nu eenmaal langer dan de ideologieen die ze verzint, en wereldgeboortebeperking is uiteraard niets anders dan een ideologie. Naarmate de schaarsteverschijnselen, zoals honger en oorlog, in de geschiedenis vervagen, zal er het nut van de geboortebeperking steeds meer in twijfel worden getrokken. Zodra de overvloed als vanzelfsprekend beschouwd wordt, is het niet meer dan logisch dat de geboortebeperking afgeschaft wordt, al zal dit net als de invoering ervan de nodige voeten in de aarde hebben.
Ook dit is een tijdperk van verandering. De terugkeer van de voortplantingsvrijheid zal ongetwijfeld gevierd worden met veel zwangerschappen. Bij een gemiddeld aantal kinderen van 4 per vrouw, zou dit overgangstijdperk evenlang duren als het eerste. Vooral in het begin zal dit aantal echter waarschijnlijk veel hoger liggen.
Het tijdperk begint euforisch. Deze generatie bevindt zich dan ook in een enigszins bevoorrechtte positie. Ze heeft zojuist het juk van de geboortebeperking van zich afgeschud, maar de overvloed is uiteraard voorlopig nog volop aanwezig. Dit samenvallen van zowel voortplantingsvrijheid als overvloed is kenmerkend en uniek voor dit tijdperk. Eveneens kenmerkend voor dit tijdperk, dat ongeveer een eeuw duurt, is natuurlijk een explosieve bevolkingsgroei. Het spreekt voor zich dat gedurende deze tijd ook de schaarsteverschijnselen terugkeren. In feite zijn de veranderingen omgekeerd aan die uit het eerste overgangstijdperk.
Grote delen van de aarde, die de mens lang geleden verlaten heeft, moeten weer worden bewoond.
Er zijn relatief veel jongeren.
Er zal veel gebouwd worden. Steden, dorpen, wegen, landbouw, etcetera.
In tegenstelling tot de andere 3 tijdperken, die duidelijk afgebakend zijn, is het niet mogelijk aan te geven op welk moment dit tijdperk precies in het vierde overgaat.

4) De schaarste

Naarmate de overbevolkingsverschijnselen dreigender worden zal de belangstelling voor de overvloed toenemen. Het is dan ook goed mogelijk dat in deze fase de geboortebeperking opnieuw wordt ingevoerd. Mocht dit niet gebeuren, dan zullen ook de ultieme schaarsteverschijnselen, honger en oorlog, onherroepelijk terugkeren. Opnieuw is de mens, net als alle andere dieren, onderworpen aan de strijd om het bestaan.
Een cyclus is voltooid.
Hoe lang dit tijdperk duurt is niet te zeggen, maar het is wel erg waarschijnlijk dat er een nieuwe cyclus komt, zelfs als alle kennis hierover verloren gegaan is. De mens heeft immers bewezen er toe in staat te zijn.